Nemes Babér fiatal, fél éves növények, kb. 20-30 cm, cserepes. 2022.február.
1 különálló növényt küldünk egy cserépben.
Javasolt edényes tartásra, mivel csak kis mértékű fagyokat visel el, így télen javasolt világos 5-15 fokos helyen teleltetni. Maga a növény szinte gondozásmentes, jól bírja a kiszáradást a túlzott öntözést viszont nem szereti. Napos meleg helyen gyönyörű bokorrá fejlődik és mindig lesz finom aromás babér levelünk amivel ételeinket tehetjük finomabbá. Talajnak laza jó vízelvezetésú szerves anyagokban gazdag keveréket ajánlok. Havonta 1 alkalommal wuxal, wuxal super levéltápoldatot meghálálja. Akik kint szeretnék tartani azok szeptember elejétől kálium túlsúlyos muskátli tápoldatot adhatnak neki az első fagyokig. Teleltetéséhez javasolt nagyobb, 10-12 literes műanyag, alul lyukas edény. Télre a cserép vastagon betakarható újságpapírral, kartonnal, majd egy nagyobb edénybe tehető. 2-3 éves tövek déli, szélvédett melegebb helyre majd ki is ültethetőek. Maga a növény egy felálló cserje, az új levelei fényesek a régiek kissé mattá válnak. Kiültetve 5 méter magas is lehet, dézsában tartva ritkán lesz 3 méternél magasabb. Tavasszal virágzik, dugványokról szaporítható.
A babér a legrégebben ismert és igen elterjedt fűszernövények közé tartozik. Kis-Ázsiában, a Földközi-tenger vidékén és az Atlanti-óceán mediterrán éghajlatú szigetein vadon is, de főleg kultúrákban növő örökzöld cserje vagy fa egészben használt levele (Lauri folium) értékes karakterű fűszer. Olasz-, Francia- és Spanyolországból jut a magyar kereskedelembe, nálunk üvegházban, vagy az ország enyhébb klímájú vidékein szabadföldben tartható (ld. pl.: Corvinus Egyetem, Villányi úti arborétum). A világ minden, mediterrán éghajlatú részén ültetik. A Törökországban és Kaliforniában termett levelek a legkeresettebbek. Magyar népies nevei: albertlevél, szagos levél, illatfa, bürbérfa. Lehetőleg a jellegzetesen aromás, szármentes, zöldes színű leveleket vegyük meg. Használják levesek, burgonya-, tojás-, bab-, halételek, paradicsomos étkek, főzelékek, szószok, mártások, kolbászáruk, sültek, aszpik és kocsonya készítéséhez, uborka, tök, zöldparadicsom és káposzta eltevésénél, halhúsok marinálásánál, sertés és marhahúsok párolásánál, savanyú ételeknél, vadhúspácokhoz és vadételekhez. Mivel a levél erősen aromás, túladagolva kesernyés íze el is ronthatja ételeinket. A közhiedelemmel ellentétben nem csak a levele fűszer: termésének őrleményét fűszerkeverékekben hasznosítják, illetve mártásokat ízesítenek vele. Étvágyjavító, vizelethajtó; segíti az emésztést. Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Nemes_babér
|
Figyelem! Az oldalon mindig csak az aktuális, elérhető termékek rendelhetőek! Ha valami nem rendelhető az jelenleg nincs, vagy valamilyen okból nem eladó. Magok általában következő szezonban, növények 3-6 hónap múlva lesznek ismét, ha saját szaporításból vannak. Bármi külsős jelenleg minden bizonytalan! Kérj hírlevelet! 2022-től havi-2 havi levélben értesítést küldök a pontos változásokról. |