Hasznos tartalmak

Habanerokról.

Habanerokról.

Habanerokról

A habanero Capsicum chinense legismertebb változata, a csípős chilik egyik legfontosabb alapanyaga. A legcsípősebb paprikák közé tartoznak 100–350 ezer Scoville-egységgel. Őseit az Amazonas környékén i. e. 2000–1000 körül vonták termesztésbe a bennszülöttek, onnan terjedtek el a karibi térségben, majd tovább a Yucatán-félszigetre. Mióta a csípős csilik divatba jöttek, a Föld szinte minden, trópusi éghajlatú részén termesztik. A habanerót főleg jellegzetes, trópusi gyümölcsös íze miatt kedvelik. Húsa nem vastag, frissen mégis lédús. Nemcsak az USA-ban és Mexikóban használják csípős szószok készítésére, de időnként az európai konyha is elvarázsol vele egy-egy pikáns szószt. Aromája a paradicsomhoz és a trópusi gyümölcsökhöz is illik. A növény Dél-Amerikában 130 cm-re is megnő, de Európában akár méteresre is megnőhet. Virága fehér, a pártája kissé zöldes, a portokok lilák. Nagyon sok változata van, és ezek termése meglehetősen különfélék, az apró termésektől a 12 cm-es, változatos alakú paprikáig. A habaneró termésekre jellemző kupolás, gyűrt vagy lapított harang alak, a végük általában kihegyesedik. A termés felülete fénylő. Az Orange habanero bogyója éretlenül zöld, éretten narancsszínű. 11–22 napig csírázik, és utána 95–100 nap alatt érik be a trópusokon – nálunk jóval lassabban. Palántázásnál tartsunk a növények között 20-35 cm távolságot! Napos helyet igényel, de érzékeny az erős UV sugárzásra és nehezen fejlődik, árnyékosabb de meleg helyen hamar nagyra megnő, kedveli a párás levegőt. Tápoldattal különösen jól fejlődik, de a virágzás kezdetétől okosan használjunk tápoldatot, mert virágait eldobhatja! Tápoldatozásnál inkább a többször keveset, mint a néha többet elvet alkalmazzuk. Ha sikerül elcsípnünk egy jó nyarat, a mi éghajlatunkon is meglepően megnőhet, akár méteresre is. Paprikái hasonló méretűek lesznek, mint a karibi klímán, csípősségük és aromájuk is szinte megegyezik az eredeti élőhelyen termesztett növények terméseivel. 2 nagy kedvencem van az orange habanero a szinte igénytelen tartásával, bő termés átlagával és a kicsit macerásabb piros termésű Red Savina, ami rövid ideig világrekorder is volt. Köszönjük Frank Garcia ezt a szép piros gyöngyszemet! Mindkettőt megtalálhatjátok természetesen nálunk is.

Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.